Hverdag i Lærkereden

Børnene møder ind fra kl.6.30 til hyggestund ved morgenbordet med min familie. Der serveres morgenmad indtil kl.7.30

Kl.7 til kl.8.30 er der formiddagslur til de børn der har behov for det.


Efter formiddagslur får vi formiddagsmad inden vi bevæger os udenfor. Ude er vi enten på egen legeplads el også går vi på opdagelse på grunden el udflugt til naboens heste og grise. En udflugt i legestue hos en af de øvrige pasningsordniner er også et hit.

(Kun storm, torden og hård frost holder os indendørs)


Kl.11 skal vi gerne være hjemme igen til frokost, som består af rugbrød med diverse pålæg, af og til varm mad. Sund varieret kost.

Mellem kl.12 og 12.30 bliver rødderne puttet til middagslur. De får lov til at sove så længe de kan med mindre andet aftales med forældrene. Når børnene er klar og store nok vil jeg vække dem ca.kl.15.00 så de kan nå at vågne og få lidt eftermiddagsmad inden de bliver hentet og skal hjem og hygge med deres familier.



Ugeplan

Mandag = Hjemme dag
Mandag er en rolig dag tilpasset børnenes humør og energiniveau.
Vi tager et kig i Sprogkassen
Vi synger sange, rim og remser
Kreadag ex male, trylledej, klippe, lime, tegne. Kreativ leg i haven.

Tirsdag = Motorik
Ekstra fokus på bevægelse
Vi laver morgengymnastik og danser, synger sang med bevægelse. Vi lave motorikbane, skøjte på grydelapper, trille og lave koldbøtter på madras, hoppe ned og kravle op eller kaste bolde i spand.
Udendørs kan vi f.eks. hoppe på trampolin, gå tur i skoven el på marken. Vi kravler på træstammer, balancerer, ruller i græs eller ned ad bakke, løber, spiller bold, leger tagfat eller kaster blade.

Onsdag = Turdag
Om onsdagen skal vi på udflugt. Enten på cykel til et sted i nærområdet, el i bilen til fx legestue, bibliotek, salmesang, plejehjemsbesøg, el andre seværdigheder (fx forår mini zoo, sommer Aqua, sensommer Jyllands park zoo, jul silkeborg juletoget)

Torsdag = Praktiskdag
Vi ser til dyrene, fodrer dem og rydder op. Vi kigger på haven, ser om noget titter frem. Snakker om naturen. Mærker, dufter og smager. Kigger til de ting vi har plantet. Plukker bær og planter. Samler kogler, blade eller andre ting vi kan bruge til kreative aktiviteter.

Fredag = Maddag
Vi laver noget sammen i køkkenet, bager, laver saft, forbereder varm middagsmad el.lign.
Om fredagen har vi hjemmehyggedag, hvor vi leger og samler op på ugens ender.

  • Ugeplanen er aldrig mere fast end at den kan ændres hvis vi har lyst til en spontan aktivitet eller leg.
  • Ugeplanen tilpasses så den tager hensyn til børnenes forskellige udviklings- og alderstrin.
  • Alle dage er vi ude (kun torden, storm og andet ekstremt vejr holder os inde) Tiden vi er ude i tilpasses aldersgruppen og lysten.

Pottetræning og bleafvænning:

Hvis Jeres barn er klar til at smide bleen inden det skal i børnehave, er jeg selvfølgelig behjælpelig, hvis I påbegynder pottetræningen derhjemme.
I skal ikke forvente at Jeres barn er klar til pottetræning i pasningsordningen, samtidig med at det er klar til det derhjemme.
Som udgangspunkt følger jeg nedenstående råd og vejledning, og jeg vil opfordre Jer forældre, om at gøre det samme.

Artikel:

Pottetræning

Vent til dit barn er parat.

Der er ingen alder, der er "rigtig" til at blive renlig i. Mens nogle børn lærer at mestre de fleste af de færdigheder, de får brug for, fra de er mellem 2 og 3 år gamle, kan det godt være, at dit barn ikke er klar til at lære at gå på toilettet selv før i slutningen af hans/hendes fjerde år. Jo mere parat dit barn er, når du påbegynder pottetræningen, jo hurtigere vil det gå. Men lad være med at sætte dig et tidsmål på forhånd. Det lægger unødvendigt pres på dit barn og kan underminere successen.

Hvornår kan pottetræningen begynde?

Barnet skal igennem nogle faser inden det er klar til pottetræning.

1. Først kommer barnet og siger det har tisset/gjort i bleen og gerne vil have en ny ble på.

2. dernæst kommer barnet og fortæller at "nu tisser jeg".

3. tilsidst når barnet at sige til lige inden.

Derefter kan pottetræningen begynde, men Start ikke før dit barn er interesseret i pottetræning.
Lad være med at fremskynde processen. Hvis du presser dit barn til at blive renlig, kan det resultere i, at barnet tilbageholder urin og afføring, som kan føre til forstoppelse og andre alvorlige komplikationer. De fleste børn er ikke klar til at begynde, før de er mindst to år.

Det er en god idé at begynde hjemme, og når det går godt, så kan institutionen/dagplejen eller børnehaven gå ind i det.

Når barnet begynder at sige til, når det skal tisse eller have afføring, hjælper man straks barnet stille og roligt på toilettet eller potten. Hvis barnet ikke vil sidde på potten alligevel, så lad være med at presse barnet. Det vil helt sikkert lykkes en af de næste gange.

Hvornår er barnet renlig og kan smide bleen?

Når barnet kan komme og sige til inden det tisser eller skal lave afføring, og kan holde sig til det har sat sig på potten eller toilettet.
Når barnet kan holde bleen tør.

Hos nogle børn går det meget hurtigt, hos andre tager det måneder inden barnet er helt renlig og det er normalt.

Det er altid bedre at beholde bleen på i længere tid og give barnet den succes det er at have en tør ble, fremfor at tage bleen for tidligt af og give barnet nederlag med gentagende våde bukser.

Tilbagefald.

Det er ikke ualmindeligt, at et barn kan få tilbagefald. Det er helt naturligt for et barn at gå tilbage i udviklingen, hvis der sker store ændringer i barnets liv, og noget bliver for svært at klare. Det kan være institutionsstart, en lillesøster eller lillebror, eller at barnet føler sig presset eller utryg. Man kan overveje at give barnet ble på igen, hvis barnet har det bedst med det. Det vigtigste er dog at sørge for, at barnet bliver trygt igen, så skal renligheden nok komme igen.

Hvad du ikke bør gøre.

Føl dig ikke presset af nogen til at træne dit barn. Selv hvis du har tidsbegrænsninger eller hensyn at tage til andre, der passer dit barn, så stå imod presset: Din bekymring omkring pottetræningen kan overføres til dit barn. Pottetræning er ikke en konkurrence. Din rolle er at opmuntre dit barn ved at lære det uafhængighed, og ved at tillade barnet at lære hvert skridt i sit eget tempo. Hvis den børnehave, du havde udvalgt dig, ikke vil tage dit barn før det er renligt, så find dig en anden børnehave.